Dit is echt de lekkerste bobotie die je ooit geproefd hebt. Tijdens een workshop van Afrikos,
hebben wij dit heerlijke, Zuid-Afrikaanse recept gemaakt.
De V.O.C. schepen in de 17e eeuw, hadden slaven aan boord uit India, Maleisië en Indonesië.
Deze gingen aan land in Kaapstad en vestigden zich uiteindelijk in de wijk Bo Kaap.
Vandaag de dag is dit nog steeds dé plek om de beste Kaap Maleise maaltijden te proeven en kruiden te kopen die allemaal oorspronkelijk uit het Verre Oosten komen.
KEUKENTIPS
Meet alles af en snijd alle groenten voordat je gaat bakken. Weeg van te voren alle ingrediënten nauwkeurig af.
Let op het verschil tussen een “el” (eetlepel) en “tl”(theelepel).
Hoe schoner je aanrecht, hoe meer aandacht voor het recept, hoe meer liefde in het eten!
benodigdheden:
60 ml olijfolie
2 uien, fijngehakt
4 grote teentjes knoflook, fijngemalen
2 tl suiker
1 el en 1 tl kerriepoeder
2 tl koriander
1 theelepel gemberpoeder
1 tl gedroogde Bobotie kruiden, bestel bij Afrikos, of mix zelf.
2 tl kurkuma
1 tl fijne kaneel
2 snuifjes chilipoeder
1 kg mager gehakt
100 g rozijnen gedrenkt in 1 kopje rooibosthee
4 sneetjes brood, geweekt in water
2 tl zout
2 ml (iets minder dan een 1/2 theelepel) peper
2 Granny-Smith appels, grof geraspt
2 el azijn
2 el abrikozenjam
30 g amandelschaafsel
4-6 laurierblaadjes
2 kopjes yoghurt
½ tl zout
snufje peper
4 eieren
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verhit de olijfolie in een pan, bij voorkeur met dikke bodem en bak de uien zacht en glanzend. Meet de kruiden af en voeg ze samen met de knoflook toe aan de uien. Bak het gehakt samen tot het bijna gaar is.
- Maak een kopje rooibosthee en laat de rozijnen erin weken.
Meng de rest van de ingrediënten en voeg toe aan het ui-bobotie-mengsel, bak tot het geurig is. Voeg tot slot de rozijnen (zonder de thee) en het brood toe (vocht goed uitgedrukt en brood fijngemalen met vork). - Schep de bobotie in een ingevette ovenschaal en druk zachtjes aan.
- Duw de laurierblaadjes verticaal in de bobotie. Klop de yoghurt, zout, peper en eieren los en giet over de bobotie.
- Bak de bobotie ongeveer 35 minuten tot het eimengsel is uitgehard en goudbruin is.
Smullen maar!